Per què és necessari educar al nostre cadell?
Hem de pensar que els gossos no poden aprendre com els humans, per tant quan arriben a casa no saben com han de comportar-se, així que és responsabilitat dels seus amos ensenyar-los les regles a seguir a casa, com han de comportar-se socialment i una educació bàsica.
Una de les creences és que l’obediència a casa és la principal cosa que han d’aprendre, però no és així, ja que és més important tenir un bon procés de socialització amb altres gossos i animals, si no això crearà un problema a l’hora de treure’l de passeig i trobar-se amb un altre gos, aquesta situació serà difícil de corregir a mesura que es faci més gran. També té importància en el període del cadell la conducta higiènica i l’acció de mossegar, perquè no ho faci amb tot el que trobi.
Un cadell és un ésser viu i necessita rebre educació, és veritablement injust no educar al gos i castigar-lo o pegar-li per trencar regles que no sabia que existien, per tant és equivocat pensar que un cadell no necessita educació si volem que no faci les necessitats dins de casa, que mossegui calçat o mobles, etc.
Accions que s’han d’ensenyar i com s’ha de fer des que és cadell.
És important començar com abans l’educació del cadell, donat que el cadell no ha agafat mals hàbits i la seva capacitat d’aprenentatge i correcció és òptima. A continuació mencionarem algunes de les ordres i pautes que han d’aprendre de cadells:
- Aprendre el seu nom: és recomanable triar un nom curt, d’una o dues síl·labes, així el memoritzarà ràpidament. El cadell relacionarà que cada cop que es digui el seu nom serà una crida d’atenció cap a ell. Després del nom (un cop crides la seva atenció) se li poden donar ordres d’obediència.
- Prohibició d’accions: quan el cadell faci una conducta que no volem, com per exemple mossegar mobles, pujar al sofà (si és que li volem prohibir), li direm “No” seguidament li hem de donar un substitut. Què vol dir? Quan li diem “No” li estem indicant que pari el que està fent, si no li mostrem una altra opció, continuarà o pot fer una altra conducta no desitjada. Un exemple: si agafa una sabatilla d’estar per casa, li donarem l’ordre i tot seguit li donarem una joguina de les seves.
- Les ordres: Seu-terra-quiet, aquesta és la seqüència en la qual els hi hem d’ensenyar aquestes tres ordres. Sempre que les faci el felicitarem i/o el premiarem amb llaminadures. És recomanable ensenyar-li primer a casa per evitar possibles escapades.
- El passeig amb corretja: la corretja ha de ser sinònim d’alegria, diversió i tranquil·litat, per això no hem de pegar al cadell amb la corretja ni fer-li estrebades per fer-lo caminar, doncs està desenvolupant la musculatura i si no vol caminar per ell mateix, no li farem passar una mala estona fent un sobreesforç innecessari i que ho pugui relacionar amb un estímul negatiu.
- Quedar-se sol: per acostumar al cadell a quedar-se sol ho hem de fer de forma prolongada. Eliminar els rituals de salutació (és a dir, dir-li “adéu” o “hola”) just quan marxem o arribem, evitarem que associï aquestes paraules amb quedar-se sol. Eliminar els rituals de salutació també previndrà una possible ansietat per separació quan el gos sigui adult.
Consells
Si el cadell tira la corretja, ens pararem i quan deixi de tirar avançarem. Relacionarà que si tira no avança i per tant no arribarà allà on vol.
- Si s’escapa, no anirem corrents al darrere, pensarà que vols jugar al pilla pilla i correrà més. La millor opció és anar contra direcció, quan es doni compte se sentirà sol, s’inquietarà i et buscarà.
- De cap manera no se’ls pot renyar si fan les necessitats (pipi o caca) dins de casa. No sabem els motius i quasi sempre ho fan per necessitat i no poden esperar a sortir al carrer. De vegades hi ha causes orgàniques, és a dir, per malaltia.
- Les ordres se li han de dir amb un to clar i sense cridar, no dir-li diferents paraules per una mateixa ordre.
- La constància i la paciència són fonamentals per aconseguir resultats.
- Tenir clar que s’espera del gos. Si no volem que pugi al llit, hem de mantenir la mateixa postura sempre.
- Tots els membres de la família han d’actuar en la mateixa línia en donar les ordres.
A Neomascota tenim un programa d’educació bàsica, si necessites ajuda d’un professional per dur a terme les ordres pel teu cadell o gos adult, posa’t en contacte amb nosaltres.