La socialització i l’habituació dels gossos

La socialització és el procés en el qual el gos aprèn a relacionar-se amb altres animals de la mateixa espècie i amb els humans. Amb la socialització també pot aprendre a portar-se bé amb altres animals i diferenciar els nens dels adults.

L’habituació és el procés en el qual el teu gos aprèn a ignorar els elements ambientals que no són perillosos. D’aquesta manera un gos habituat en una ciutat no s’ha de preocupar pel soroll dels cotxes, motocicletes, obres en construcció, com també de la presència d’altres persones o animals.

Per què és important una bona socialització i habituació en el cadell? I, què passa si no el socialitzes?

Una bona socialització evitarà en un futur a prevenir que el teu gos tingui pors i reaccioni de forma agressiva davant de certs estímuls. A més, un gos ben socialitzat serà més receptiu a un entrenament d’obediència i també a ser acceptat per altres animals i persones.

Si el cadell no té una bona socialització, al fer-se adult tindrà problemes en les relacions amb altres gossos, animals i persones, donant lloc a conductes agressives i espantadisses. Et costarà molt portar al teu gos de passeig, al veterinari o a qualsevol lloc, ja que tindrà por a tot i no confiarà en les situacions que se li presentin.

La socialització en els cadells

La socialització en cadells és un procés que dura tota la vida. El període que més receptius estan és del naixement fins a la dotzena setmana de vida. D’aquesta manera el cadell estarà més receptiu dins dels tres mesos de vida. Passada la dotzena setmana del cadell, aquest tindrà més dificultats per a adequar-se a l’entorn si no ha estat ben socialitzat abans.

Com socialitzar al cadell?

Els cadells són molt receptius als nous estímuls que se’ls hi presenten i, per tant, presenten més curiositat que por. D’aquesta manera li hem de presentar a diferents persones i mascotes de forma regular, com també portar-lo a diferents llocs: al parc, a un pipí-can, pels carrers del poble o la ciutat, etc. Recordeu en no deixar-lo a terra fins que tingui totes les vacunes, quan són molt petits es poden portar en braços perquè es vagin socialitzant i habituant als sorolls i a veure altres animals.

Quan interactuï amb altres gossos, no ens hem de preocupar per la mida d’aquests sinó pel caràcter. Hem de procurar que el cadell interactuï amb gossos afables i ben socialitzats, així ens assegurarem que hi hagi una interacció positiva i un ambient que ajudarà al cadell a entendre que relacionar-se és positiu i divertit.

S’ha de tenir en compte que tots els gossos amb els quals jugui i es relacioni el cadell han d’estar sans, així evitaràs possibles contagis de malalties. Cal tenir controlades les interaccions amb els altres gossos.

Neomascota tenim un programa de socialització de cadells que inclou: prevenció de pors en l’edat adulta com també prevenció de pors cap a altres animals, persones, sorolls forts com els petards, tempestes, i un programa d’educació bàsica, on el teu cadell aprendrà un conjunt d’ordres que facilitarà la vostra comunicació.

La socialització del gos adult

Hem explicat que els gossos adults que no han estat socialitzats solen presentar comportaments relacionats amb la por, amagant-se o bordant de forma intimidatòria cap altres gossos o persones. Les situacions desconegudes els hi provoquen pors i inseguretats.

Socialitzar un gos adult no és una feina fàcil, perquè tenen molt arrelada la por que els hi pot provocar una situació o l’entorn desconegut. Per fer la socialització d’un gos adult es necessita temps i constància i es recomana fer-ho en mans d’un professional que supervisi el cas, ja que sabrà interpretar correctament els senyals i reaccions del gos i podrà donar unes pautes adequades segons el cas.

Els gossos que presenten por intentaran fugir o atacar, recomanem que, si presenta conductes agressives, vagi amb morrió per evitar que pugui agredir a altres animals o persones. Durant el procés de socialització no obligarem al gos a fer res que no vulgui, és a dir, no el forçarem a situacions que li puguin causar por. Des de Neomascota recomanem que les trobades amb altres animals i persones siguin sempre quelcom positiu i gratificant, per exemple podem portar llaminadures per premiar quan estigui tranquil i no presenti conductes de por.

Si el teu gos presenta pors o agressivitat, a Neomascota el podem ajudar, contacta amb nosaltres, com abans comencem a tractar el problema abans serà un gos tranquil on la por quedarà enrere.