destructivitat gos

Com solucionar la destructivitat d’un gos?

Una de les creences populars és que quan marxes de casa i el gos es queda sol, s’enfada i destrossa coses per venjar-se. Però aquesta creença no té una base científica, ja que no destrossen per venjar-se, com tampoc ploren, udolen o borden en la nostra absència per fer-nos sentir culpables per haver-los deixat sols.

A continuació mencionarem els principals motius per entendre la reacció del gos quan té aquest comportament destructiu:

  • Els gossos són una espècie social, capaços de formar molt rapidament afeccions i vincles socials, tant amb altres gossos com amb persones. En incloure els membres de la família humana dins del seu grup social, s’aferren a ells i toleren malament la separació.
  • Evolutivament, la permanència a un grup ha proporcionat seguretat a l’animal i defensa davant els perills de l’entorn o d’altres animals i/o depredadors. Per això, la solitud és interpretada com una situació de risc i desprotecció que pot provocar ansietat.
  •  És possible que, en absència del propietari, algun dia que es va quedar sol a casa, algun fet sobresaltés al gos (un soroll fort com petards o trons de tempesta), associant el fet de quedar-se sol amb una situació estressant que li provoca por i ansietat.
    La seva forma de pal·liar l’ansietat és rascant portes i finestres per intentar sortir de la llar i reunir-se amb els seus propietaris, plorar, bordar o fins i tot udolar en un intent de crida social, mossegar i rosegar objectes, etc. Fins i tot poden arribar a orinar i defecar per tota la casa. No és que vulguin venjar-se de ningú sinó que són incapaços de controlar la seva por i l’ansietat que els hi provoca.

Després també hi ha altres gossos que simplement s’avorreixen perquè necessiten més activitat física o mental de la que se’ls hi està proporcionant. I, com no poden desgastar l’energia que necessiten, troben els seus propis entreteniments destrossant coixins, sofàs, etc. De nou, no per venjar-se sinó perquè en alguna cosa han d’ocupar les llargues hores de solitud.

L’objectiu d’aquest post és deixar clar que si algun dia el teu gos destrossa objectes, roba, mobles, etc., durant la teva absència, no ho fa per venjar-se. Probablement és per avorriment, per falta d’estimulació ambiental o perquè la solitud li provoca un nivell d’ansietat que no pot controlar.

Per últim cal dir que la destructivitat en absència del propietari és un dels signes que es relacionen amb un trastorn anomenat “Ansietat per separació”. Aquest problema conductual es considera greu perquè compromet al benestar físic i mental dels gossos que ho pateixen. Té tractament, però cal iniciar-lo com abans sigui possible per afavorir les possibilitats d’èxit.

Per això, si el teu animal realitza destrosses, posa’t en contacte amb nosaltres. A Neomascota estem especialitzats a corregir conductes destructives i fem detecció d’ansietat per separació si l’animal ho pateix.